Uzun yıllardır sektörümüzde gördüğüm ve üzüldüğüm bir konu var; ucuz ya da pahalı, her biri birer milli servet olan takım tezgâhlarımıza neden yeterince önem veremiyoruz? Kimi zaman Avrupa ülkelerinden gelen ikinci el makinaları görüyorum, 15-20 yaşlarında fakat sanki iki üç yaşında diyebileceğimiz temizlikte ve hassasiyette. Bunun ilk sebebi Avrupa ülkerinde, ne olduğu belli olmayan düşük kaliteli ürünlerin pek rağbet görmeyişi iken bir diğer sebebi ise planlı bakım uygulamalarından geçiyor oluşu. Kimi zaman ailemizden bile daha fazla birlikte zaman geçirip, hayatımızı idame ettirmek için bize gelir getiren bu teknolojik cihazlara yeteri kadar önem veremediğimizi görüyorum.
Tezgâh bakımları da aslında araç bakımları ile çok benzer. Araçlarımızın nasıl ki periyodik olarak yağ, filtreler, balata, disk, zincir, tekerlek değişimi ya da yıkama – temizlik işlerini yapıyor ya da yaptırıyorsak, bu bakım işi söz konusu tezgâhlarımız olduğunda maalesef sadece arıza ya da işlevsel hassasiyet gibi bir problem olduğunda gündeme alıyoruz. Ve bu arıza olduğunda makinamız durunca, aslında tespiti önceden mümkün küçük bir sorunun daha büyük bir sorun haline gelmiş olabileceği, iş kaybı, yedek parça temin süresi, bu parçalar için acil bütçe oluşturulması, alınan işlerin yetiştirilemeyişi kaynaklı stres, para ve müşteri kaybı, sonradan açığı kapatmak için planlamaya çalışılan ekstra mesailer gibi yaşanan sorunların da üstesinden gelmeye çalışıyoruz.
Tezgâh bakımını iki şekilde değerlendirebiliriz: Kullanıcının yapması gerekenler ve yetkili servisin yapması gerekenler.
Kullanıcının yapması gerekenler, mutlaka tezgâh kitapçığında belirtilmiş olan basit işlerdir. Yağ filtre değişimleri, bazı önemli noktaların gözle kontrolü ve temizlikler gibi.
Servis bakımı ise bazı test cihazları ile usta ellerin yapması gereken kontrol ve akabinde ömrünü tamamlamaya yakın olduğu tespit edilen ve sorun çıkarma ihtimali olan parçaların planlı duruş ile tamiri ya da değişimi ile gerçekleştirilmektedir. Bu planlı duruş gününde imalat durumu da ayarlanır, yedek parça ve servis hazırdır ve belirli bir süre içerisinde işlem tamamlanır. Bu hasarlı ya da özelliğini yitirmiş parçalar tezgâh kalitesi ile çok alakalı olduğu gibi kullanıcı faktörü de çok önemlidir. Bu tespitler ve sonrasında yapılacak olan parça değişimleri daha büyük sorunlara neden olmadan planlı bir duruş ile giderilmekte ve plansız duruşlar ile yaşanan ekstra sorun ve sıkıntıların da önüne geçilmektedir. Yani biz zamanında planlı bakım yaptığımız taktirde, makinanın bizim için sürpriz plan yapmasına gerek kalmayacaktır.
Operatör kaynaklı sorunları konu dışında tutarsak, kaliteli ekipmanlar ile usta ellerde Avrupa ya da Japon standartları ile üretilen tezgâhların daha uzun ömürlü, daha az sorunlu, daha hassas, daha problemsiz ve güvenle çalıştığı, kullanıcının da makinesine güvenerek, kendinden emin bir şekilde işe soyunup taahhütler verdiği su götürmez bir gerçektir.
Bizler de Unitec Makine olarak bu noktada bize düşen görevi en iyi şekilde yapabilmek adına, sanayicilerimize kendi alanlarında uzman, kalitesinden ödün vermeyen, dünyada saygı gören imalatçıların makinelerini sunmaya, yerinde eğitim almış tecrübeli uzman servis kadromuz ile de çizgimizi bozmadan hizmet verme gayretindeyiz.
Burada yazımı bitirirken, her biri milli servet olan tüm ekipmanlarımızı sorunsuz güzel ve bol kazançlı günlerde kullanılmasını diliyorum.